Det første ukrainske minnesmerke i Norge

minnesmerke

Den ukrainas ambassadøren Viacheslav Yatsiuk avduket lørdag 14. mai det første ukrainske minnesmerke over den ukrainske innsatsen i Norge under 2. verdenskrig. Dette er det første ukrainske minnesmerke som er reist overhode i Norge, til tross for at ukrainske soldater gjorde en heltemodig innsats i frigjøringen av Norge og mange ofret sitt liv.


Det var gravsteinambassador og minnesmerkeen til den ukrainske soldaten Pavel Bortsjarov som ble skutt i 1942 i Lyngdal, som ble hentet fra skogen og gjenreist sentralt i Lyngdal.  Nå står den som et symbol over den ukrainske innsatsen i siste verdenskrig med informasjonstavlen i sentrum av kommunen.

Den ukrainske ambassadøren roste Lyngdal kommune som hadde reist minnesmerke og spesielt betydde det mye for de ukrainere som trenger beskyttelse og som nå bor i Lyngdal.

Ambassadør Viacheslav Yatsiuk uttalte følgende: - Det er ikke lenge siden Russland startet sin kriminelle krig mot Ukraina.  Lyngdal kommune i Agder fylke ble den første norske kommunen som bestemte seg for å reise et minnesmerke for å hylle ukrainerne som mistet livet i Norge under andre verdenskrig.

Under sitt besøk i Lyngdal hyllet Viacheslav Yatsiuk de ukrainske soldatene og medlemmene av den norske motstandsbevegelsen som kjempet mot nazistene under andre verdenskrig.

Ukrainas ambassadør takket ledelsen ved ordfører Jan Kristensen i spissen og folket i Lyngdal kommune for deres konkrete støtte og solidaritet med det ukrainske folket i dets nåværende heroiske motstand mot de russiske inntrengerne.

– Ukrainas seier vil også være Norges seier, og den overveldende støtten fra det norske samfunnet spiller en sterk rolle for å vinne frem i denne krigen for Europas frihet, sa Viacheslav Yatsiuk på en konferanse i Lyngdal kulturhus som ble arrangert i forbindelse med avdukingen av Ukrainsk minnesmerke fra andre verdenskrig.

Fortsatt mangler det et nasjonalt minnesmerke i Norge over den heroiske innsatsen ukrainske soldater gjorde i Norge.
veteranog3


Ambassadøren besøkte også et mottakssenter for midlertidig fordrevne i Lyngdal hvor han møtte sine landsmenn, ca. 300 ukrainere, som måtte flykte fra hjemmene sine i Ukraina på grunn av den russiske aggresjonen.

Foto til høyre viser fra venstre ordfører Jan Kristensen, den 96 år gamle ukrainske veteranen Kostiantin Kulik fra Kharkiv i Ukraina, ambassadør Viacheslav Yatsiuk og Per-Kaare Holdal fra Support to the people of Ukraine.

 

 

 

 

 

 

komiteen

Arrangementskomiteen har bestått av fra høyre: Magne Haugeland, Olga Samarska, Pål Tesaker Fosso, Per-Kaare Holdal, Hans Christian Lund, Åse Marie Leksbø, Olav Vegge og Ottar Jan Tveiten, 

Comments powered by CComment