Holodomor - et grusomt folkemord
I Ukraina ble mellom 7 og 10 millioner mennesker drept og sultet i hjel. Dette var en planlagt handling fra diktatoren Josef Stalin i 1932 og 33. All mat ble tatt fra folket i Ukraina og eksportert eller fordelt til andre områder. Flere ukrainske medlem i vår organisasjon har hørt sine besteforeldre fortelle at de måtte koke gress for å overleve.
Mange ble skutt for å plukke korn og grønnsaker til seg og familien. Grensene ble lukket og pass beslaglagt, slik at det var ikke mulig å reise. Sovjetdiktatoren Joseph Stalin beordret grensene til Ukraina forseglet for å hindre at noen unnslapp den menneskeskapte sulten og for å hindre levering av noe internasjonalt matvarehjelp som ville gi lindring til sulten. Sovjetiske tropper beslagla husdyr, såkorn, mel og avlinger fra landsbyene og nektet innbyggerne å flytte og dømte dem på den måten til sultedøden. Ukrainere som gjorde motstand ble sendt til Stalins konsentrasjonsleire i øst og mange deriblant kvinner og barn ble også skutt.
Etter Sovjetunionens sammenbrudd har historikerne fått tilgang til langt mer materiale blant annet fordi Ukraina har åpnet KGB-arkivene. Fornektelse av dette grufulle folkemordet forekommer fortsatt blant mange, spesielt kommunister. Verdenssamfunnet har i begrenset grad vist vilje til å anerkjenne hva som virkelig skjedde i Ukraina i kommunismens- og stalinismens navn.
Holodomor (holodo - sult og mor - død) var et faktum og ordet Genocide (folkemord) ble konstruert av Raphael Lemkin fra Lviv, Ukraina.
Mange land har anerkjent Holodomor som folkemord. Norge hadde dette opp til behandling i Stortinget i 2008, men ble avvist av daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre som begrunnet dette i at det var et juridisk spørsmål. Trist for fredsnasjonen Norge. Mye er imidlertid framkommet av dokumentasjon og mye har skjedd etter denne tid. Vi håper derfor at noen norske politikere kan ta dette opp igjen og anerkjenne Holodomor som det folkemordet det var.
Johan Ludwig Mowinckel (22. oktober 1870 - 30. september 1943) var en norsk statsmann, skipsreder og filantrop. Han fungerte som statsminister i Norge i tre separate perioder. I 1925 ble han medlem av Nobels fredsprisutvalg. Han spilte en viktig rolle i å hjelpe det ukrainske folket under folkemordet i Holodomor.
- lørdag i november arrangeres det en minnedag for de som mistet livet og de som sultet i Ukraina i 1932-33. Flere og flere land markerer denne dagen.
I Norge markeres dette i Elverum 23. november. Agnieszka Hollands biografiske storverk om Holodomor, har eksklusiv førpremiere lørdag 23. november på Movies on War. Manusforfatter, produsent og samfunnskritiker Andrea Chalupa kommer til Elverum.