Har i årevis bedt om ukrainsk minnesmerke i Oslo: - Er møtt av en mur med likegyldighet, sier ambassadør Viacheslav Yatsiuk

yatsiuk

Ved det sovjetisk-russiske minnesmerket på Vestre gravlund ligger 45 ukrainere som døde i tysk krigsfangenskap i Norge. — Det er hån mot ukrainere at de må legge ned krans ved det russiske minnesmerket, sier Per-Kaare Holdal til VårtOslo.

arnstein

Arnsten Linstad
JOURNALIST

PUBLISERT Mandag 14. mars 2022 - 22:22

 

Helt siden de russiske krigshandlingene i Donbass øst i Ukraina i 2014, samt Russlands invasjon og okkupasjon av Krim-halvøya samme år, har den ukrainske ambassaden i Oslo bedt om å få reise et eget minnesmerke over ukrainere som falt i Norge under andre verdenskrig.

En av de norske støttespillerne i disse årene har vært Per-Kaare Holdal i organisasjonen Support to the people of Ukraine.

— De ofret livet for Norges frihet

— Det er på høy tid at Oslo kommune og kommunale myndigheter sørger for at det ukrainske samfunnet i Norge får et eget minnesmerke, slik at de kan hedre sine soldater som ofret livet for Norges frihet, sier Holdal til VårtOslo.

vestre gravlund

Det sovjet-russiske minnesmerket på Vestre gravlund. Rett ved ligger 45 ukrainere som døde i tysk krigsfangenskap i Norge. Foto: Wikimedia Commons

De 45 ukrainske soldatene i en fellesgrav på Vestre gravlund døde i tysk krigsfangenskap eller under tvangsarbeid i Norge under andre verdenskrig.

Gravstedet ligger rett ved det sovjetisk-russiske minnesmerket reist av norske myndigheter.

Hvert år, på frigjøringsdagen 8. mai, har Ukrainas ambassade en egen markering for de falne ukrainske soldatene. Og ambassadør Viacheslav Yatsiuk har i årevis bedt norske myndigheter om tillatelse til å sette opp et eget ukrainsk minnesmerke.

— Ber ikke norske myndigheter ta regningen

— Ambassaden har i flere år overfor norske myndigheter fremmet Ukrainas rett til å ha et eget minnesmerke på Vestre gravlund, skrev Yatsiuk i et brev til norske støttespillere i mai i fjor.

— Jeg vil heller ikke legge skjul på at vår innsats for tiden står overfor en mur av likegyldighet fra dem som kan ta avgjørelsen, skrev den ukrainske ambassadøren i brevet.

 

Våre bånd til Ukraina: - I hjertet av historiske Oslo finnes spor etter folkeliv med røtter i Kyivs historie

Omtrent på samme tid i fjor sendte Per-Kaare Holdal og organisasjonen "Support to the people of Ukraine" et brev til samtlige partier på Stortinget, samt kommune- og fylkespolitikere over hele landet.

Uten å få særlig respons.

— Vi ber ikke om at norske myndigheter skal ta regningen for et ukrainsk minnesmerke. Men vi ber om at norske myndigheter gir oss en tillatelse til å reise minnesmerket, sier Holdal til VårtOslo.

— Det oppleves som et hån mot ukrainere i Norge at de har måttet legge ned krans ved det russiske minnesmerket på Vestre gravlund, legger han til.

Raymond Johansen: — Det jobbes med saken

Men nå kan det være en endring på gang. Under møtet i bystyrets forretningsutvalg for en drøy uke siden sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) at det nå jobbes med å finne en løsning for et ukrainsk minnesmerke i Oslo.

— Forretningsutvalget vil få rask beskjed om planleggingen rundt et ukrainsk minnesmerke. Et eller annet sted der det er mulig å legge ned blomster og å markere. Så dette jobbes det med, og det er en rekke alternativer, sa Johansen.

— Dette er også noe den ukrainske ambassaden har vært veldig opptatt av, la byrådslederen til.

Nyheten kom som en gledelig overraskelse på Per-Kaare Holdal og Support to the people of Ukraine i Norge. Nå håper han det blir fortgang i saken.

— Dette er veldig gledelig, og jeg håper virkelig Oslo kommune får til dette. Vi vil selvfølgelig bidra hvis det trengs, sier han til VårtOslo.

Comments powered by CComment