Minnedag for freden 8.mai 1945 og for fred og frihet i Ukraina

 8 mai 2024

8.mai markerer vi dagen for minne og forsoning og seier over nazismen i andre verdenskrig, midt i en terrorkrig fra Russland. Verden håpet – «Aldri mer», men tragediene gjentas. Håpet og troen på seier, frihet og fred for Ukraina, vil også stå i fokus.

 

Klokkergården
kl. 17.00 - blomsternedleggelse ved Den ukrainske minnesstøtten ved Knut Straume, FN-Sambandet (foto)

Lyngdal Kommunestyresal

 • kl. 18.00 - Kulturinnslag ved Celine Larsen
 •                - Åpning ved Knut Straume, FN-Sambandet
  Kl. 18.15 - Da freden kom til Norge i 1945 - Magne Haugland, historiker og forfatter
  Kl. 18.25 - Journalister er viktige i kampen for frithet for Ukraina - Volodymyr Buha, Det ukrainske journalistforbundet. Buha forteller og viser video om journalistforbundets rolle i krigen i Ukraina, da krigen brøt ut måtte ukrainske journalister omstille seg til en hverdag som krigsreportere.
  Kl. 18.45 - Ukraina i et fredelig og demokratisk Europa - Maryna Rabinovych, postdoktor, Institutt for statsvitenskap og ledelse, Universitetet i Agder                                                      
  Kl. 19.15 - "Barn fra Ukraina" i 30 år - Dagfinn Kroslid
  Kl. 19.30 - Ungdom i Kryvyi Rih og Ukraina - Aurika Shvets
  Kl. 19.40 - Støtte til Kryvyi Rih, som har Solidaritet og Partnerskapsavtale med Lyngdal kommune - Per-Kaare Holdal, Support to the people of Ukraine
  Kl. 19.50 - Pause - servering av kaffe og kaker
  Kl. 20.15 - Dialog og spørsmål til innledere

                  - Innledning ved virksomhetsleder kultur Jan Seland,  Lyngdal kommune. 

Kl. 21.00 - Slutt

Mulighet til å være med å bidra med penger til lastebil-frakt av hjelp til Ukraina.

 

 

Knut Straume, FN-Sambandet. FN-sambandet er en norsk organisasjon, som har som hovedoppgave å informere om FN og FNs arbeid. Dette har vi gjort siden 1946.

 

 

 

 

 

Maryna Rabinovych

 

Maryna Rabinovych er postdoktor ved Institutt for statsvitenskap og ledelse, Universitetet i Agder. Hun jobber med et forskningsprosjekt «Lowering the Bar? Compliance Negotiations and the EU-Ukraine Association Agreement”, finansiert av Norges forskningsråd. Hun har også erfaring med å jobbe med Kyiv School of Economics, National University of "Kyiv-Mohyla Academy" og University of Hamburg. Hennes forskningsinteresser inkluderer EUs eksterne relasjoner, EUs naboskapspolitikk, EUs handels- og utviklingspolitikk, samt intern politisk og juridisk utvikling i det post-sovjetiske rom. Hennes siste bok er «EUs regionale handelsavtaler. Et instrument for å fremme rettsstaten til tredjestater» (Routledge, 2021).

 

 

aurika

 

Aurika Shvets går på Lyngdal Ungdomsskole og kommer opprinnelig fra byen og kommunen, Kryvyi Rih,  som Lyngdal kommune har Solidaritet og Partnerskap med.  Aurika er en samfunnsengasjert ungdom og har ved flere anledninger holdt taler og appeller til støtte for fred, frihet og demokrati for Ukraina.

 

 

 

 

 

buha

 

 Volodymyr Buha, ukrainsk journalist, medlem av National Union of Journalists of Ukraine. I mange år har han vært spesialkorrespondent for Niezalezna.pl-portalen i Ukraina. Han skriver om mennesker i krig fordi verden må få vite om Russlands forbrytelser mot Ukraina.

 

 

 

 

anna radionova

 

Anna Radionova bor i Lyngdal og er kjent for sitt arbeid med neste naturtro gjengivelse.  Hun er ofte inspirert av ukrainsk kultur og natur.  I tillegg arbeider Anna med protretter og ønsker du en tegning av deg selv eller noen av dine, er hun den rette til å gjøre dette arbeidet.  Hun vil stille ut noen av sine arbeider under arrangementet.

 

 

 

 

 

 

 

Magne Haugland

 

Magne Haugland har gitt ut flere bøker om andre verdenskrig og han har vært tilrettelegger og guide på en rekke turer med fokus på det som skjedde på Agder i krigsårene. Haugland er tidligere kultursjef i Søgne kommune. En av bøkene hans heter «På gjensyn!» og har blitt solgt i over 5.000 eksemplarer. Ett av kapitlene handler om ukraineren Ivan Korotja som var nazistenes fange på Møvig, og som for noen år siden var tilbake i  Agder.

 

 

 

 

 

 

dagfinn kroslid

 

Dagfinn Kroslid og Barn fra Ukraina har i år 30-års jubileum for sitt hjelpearbeid til Ukraina.  I samarbeid jobber vi nå med å fylle en trailer med hjelp til byen/kommunen Kryvyi Rih som Lyngdal kommune har Solidaritet og PArtnerskap med.  Dagfinn vil holde innlegg og fortelle mer om deres fantastiske innsats og arbeid.

 

 

 

 

 

 

pkh vysyvanka hvit 

 

 

Jeg, Per-Kaare Holdal, har drevet Support to the people of Ukraine siden 2017 og prøver å bidra på det politiske nivå for best mulig hjelp til folket i Ukraina.   Blant annet var jeg prosjektleder for Solidaritet og Partnerskapsavtalen, samt for konferansen i Oslo med samme tema på dagsorden.  

Comments powered by CComment